La Vanguardia, 5 de març del 2016

Una de cada cinc víctimes de delictes és un turista

Mayka Navarro, Barcelona

05/03/2016 – 00:35h

Aquest any per primera vegada en el balanç de seguretat de la ciutat de Barcelona hi ha un apartat dedicat especialment al turisme. Són xifres del segon semestre del 2015, per poder comparar-les amb el mateix període de l’any anterior. En qualsevol cas, les estadístiques permeten tenir una foto de la relació entre turisme i delinqüència en una ciutat que any rere any bat rècords de visitants. L’any passat, una de cada cinc víctimes era un turista.

Aquest percentatge representa 20.850 persones. I la gran majoria, gairebé un 90%, van ser víctimes d’un furt o d’un robatori oportunista al transport públic. Però 717 més van ser assaltats amb violència.

En les estadístiques que ahir van facilitar els comandaments policials i polítics dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana apareixen les víctimes per nacionalitat. Els francesos van ser els que van patir més robatoris, i després, els britànics, però hi ha una dada almenys sorprenent. I és que un 5% de les víctimes turistes són coreanes. Moltíssimes, si es té en compte que els turistes d’aquesta nacionalitat asiàtica que visiten Barcelona de cap de les maneres no arriben al 5%. És més fàcil pensar que l’explicació d’aquesta xifra sigui que el delinqüent confon el coreà amb el ­japonès.

Quant a la resta de l’activitat delictiva, hi ha una contenció en els fets denunciats. L’any passat n’hi va haver 174.496, amb una tendència a la baixa en tot el que es relaciona amb el dany a les persones. I, com en el seu moment ja es va dir de Catalunya, a Barcelona també s’ha registrat un increment de robatoris amb força a l’interior dels habitatges, amb unes xifres que suposen una pujada del 27%.

El comissari responsable de la seguretat a Barcelona, Joan Carles Molinero, va assumir que cal treballar més en aquesta mena de delictes, que creen una gran sensació d’angoixa en les víctimes. De fet, des que la policia va percebre aquest increment es van posar en marxa els primers canvis en l’estratègia per frenar aquesta modalitat delictiva.

Molinero va explicar que, a diferència del 2008, Barcelona no rep l’acció de bandes organitzades arribades de l’ Est, que al voltant d’aquell any van desencadenar el pànic perquè actuaven amb moltíssima violència i professionalitat. Es tracta, segons va dir, de delinqüents ocasionals que entren a les cases en què troben facilitats per tirar a terra la porta. No es compliquen la vida. Arriben a un edifici, van mirant i, allà on poden entrar, hi accedeixen i s’emporten les quatre coses que hi ha a la vista. “Però avui roben un pis i demà una cartera al metro”, va advertir Molinero. Per combatre aquest delicte es requereix molt la coresponsabilitat dels veïns. Cal complicar les coses als lladres.

Les xifres de Barcelona també recullen un lleuger increment d’abusos i agressions sexuals. Es tracta de 236 casos davant els 215 denunciats el 2014. El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, va assegurar que hi continua havent una xifra negra i oculta de víctimes d’aquest tipus de delicte, que provoca pudor en les víctimes. “No tinguin por de denunciar: els ajudarem”, va assegurar.

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van reiterar ahir la voluntat de continuar treballant coordinadament en tots aquells dispositius que requereixen l’especialitat de cadascun dels cossos. Pròximament es crearà un equip d’investigació conjunt per seguir la pista dels majoristes que proveeixen els top manta.